English Arabic Chinese (Simplified) Indonesian Malay

 

  • Daerah_Tanah_1.png
  • Kereta_Berhias.jpeg
  • waktubekerja.png
  • KedahApps.png
  • kedahmail.jpg

Setiausaha Kerajaan Negeri

YANG BERHORMAT DATO' PADUKA HAJI BAKAR BIN DIN., DHMS.,DSDK.,AMK.,BCK
SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI KEDAH DARUL AMAN

 

Yang Berhormat Dato' Paduka Haji Bakar bin Din, dilahirkan pada 20 Disember 1957 di Kampung Dulang Besar, Yan, Kedah. Beliau menerima pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sungai Tiang, Pendang, Kedah dan seterusnya melanjutkan pengajian di Sekolah Menengah Dato' Syed Omar, Alor Setar. Sebaik menamatkan pengajiannya di peringkat menengah, beliau telah mendapat biasiswa Kerajaan Negeri Kedah untuk melanjutkan pelajarannya ke peringkat ijazah dalam bidang Ekonomi Analisa di Universiti Malaya dan Berjaya dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (B. Econ. Hons) pada tahun 1980. Seterusnya pada tahun 1987, beliau sekali lagi melanjutkan pengajiannya ke peringkat sarjana di Universiti Saitama, Tokyo, Jepun melalui biasiswa yang ditawarkan oleh kerajaan Jepun bagi mendalami Dasar-dasar Awam Kerajaan Jepun dan Berjaya mendapat Ijazah Sarjana di dalam bidang Polisi Sains (M.PI.Sc) pada tahun 1989.


Bagi melengkapkan kehidupannya, beliau telah melangsungkan perkahwinannya dengan pasangan hidupnya iaitu Yang Berbahagia Datin Hajjah Azuyah binti Hassan pada tahun 1980, dan telah dikurniakan 4 orang cahaya mata perempuan.


Yang Berhormat Dato' Paduka Haji Bakar telah memulakan kerjaya sebagai seorang Pegawai Tadbir Negeri Kedah Darul aman pada 1 Julai 1980. Diantara jawatan-jawatan yang telah beliau sandang ialah Penolong Unit Perancang Ekonomi Negeri, Setiausaha Majlis Perbandaran Kota Setar, Ketua Penolong Pegawai Daerah (Tanah)Pendang, Timbalan Yang DiPertua Majlis Perbandaran Langkawi (LADA), dipinjamkan sebagai Pengurus Besar Yayasan Islam Negeri Kedah, Pegawai Daerah sik, Pegawai Daerah Langkawi, dipinjamkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar (MBI), Pegawai Daerah Kota Setar dan Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) / Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri dan jawatan terakhir beliau adalah sebagai Pegawai Kewangan Negeri yang di lantik pada 16 Februari 2015 yang lalu.


Sepanjang perkhidmatan beliau di dalam perkhidmatan kerajaan negeri, beliau telah terlibat di dalam beberapa misi pelaburan kerajaan negeri di beberapa buah Negara seperti Jepun, Taiwan, wilayah Sumatera Utara, Jerman, Itali serta beberapa buah Negara di Timur Tengah.


Sumbangan bakti beliau tidak terhad kepada bidang pentadbiran sahaja malahan beliau juga turut terlibat di dalam bidang social dan kemasyarakatan di mana beliau telah mengambil inisiatif di dalam usaha menubuhkan Persatuan Anak-anak Peneroka Negeri Kedah, selain terlibat di dalam usaha memulihkan pentadbiran Koperasi Pegawai Tadbir Negeri Kedah, serta menjadi penyelaras program penghantaran pelajar-pelajar anak Negeri Kedah ke Timur Tengah di dalam bidang Pengajian Islam dan Perubatan. Beliau juga telah turut serta terlibat secara langsung di dalam menyelaras program bantuan mangsa banjir besar di Pantai Timur pada awal tahun 2015 melaui Persatuan Pegawai Tadbir yang di pimpinnya.


Beliau juga pernah menyandang jawatan sebagai Timbalan Pengerusi Persatuan Renang Negeri Kedah, Ahli Jawatankuasa Pengurusan Kelab Golf Di Raja Negeri Kedah, Ahli Lembaga Pengarah Koperasi Persatuan Pegawai Tadbir Negeri Kedah sejak tahun 1986. Pada tahun 2012, beliau telah di lantik sebagai Yang DiPertua Persatuan Pegawai Tadbir Negeri Kedah dan menerajui Koperasi Pegawai-pegawai Tadbir Negeri Kedah sebagai Presiden Koperasi sehingga kini.

 

UP

| Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman |

Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.