English Arabic Chinese (Simplified) Malay
A- A A+

Berita

Hebahan

Jawatan Kosong

Kekosongan Jawatan di Lembaga Sumber Air Negeri

Perutusan Tahun Baharu 2015

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia, Salam Kedah Serata-Rata.

Saya dan warga Kerja Lembaga Sumber Air Negeri Kedah ingin mengambil sedikit ruang dan peluang untuk mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baharu 2015.

Sesungguhnya Tahun 2014 yang telah kita tingalkan telah banyak melukiskan memori suka dan duka, pahit dan manis sebagai rakyat Malaysia amnya dan Negeri Kedah khususnya.Tahun ini menyaksikan pelbagai cabaran baru yang terpaksa dilalui seluruh rakyat di negara ini. Kita bersama-sama merasai pengalaman meruntun jiwa kehilangan pesawat MH370 diikuti dengan tragedi yang menimpa anak kapal dan penumpang pesawat MH17. Terbaru, kita diuji pula dengan musibah banjir terbesar dalam tempoh 30 tahun yang melanda Pantai Timur. Kejadian itu mengajar kita erti ketabahan, kesabaran dan semangat cintakan negara serta bersatu hati di kalangan rakyat pelbagai lapisan masyarakat. Selang beberapa hari selepas itu pula, kita dikejutkan dengan berita kehilangan pesawat Air Asia Indonesia QZ8501 yang membawa 155 penumpang dan anak kapal termasuk seorang rakyat Malaysia. Sekali lagi, kita berkongsi rasa duka dan bersama-sama membantu negara yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat pesawat malang itu. Di Negeri Kedah sendiri kita dikejutkan dengan bencana putting beliung yang memusnahkan kebanyakan hartanah di beberapa lokasi di Negeri ini

Bagi kami di lembaga sumber air masih banyak lagi inisiatif yang perlu LSANK laksanakan untuk memastikan sumber air ini cukup dari segi kuantitinya dan bersih dari segi kualitinya untuk keperluan rakyat.

Pada tahun 2015 ini, LSANK mensasarkan untuk mewartakan peraturan bagi mengawal aktiviti yang memberi impak kepada sumber air. Selain itu, perancangan untuk membangunkan stesen pemantauan kualiti dan kuantiti sumber air akan dimulakan pada tahun ini. Semua ini dilaksanakan bagi memastikan kelestarian dan kebersihan sumber air Negeri Kedah terpelihara. Selain daripada itu kajian berterusan serta pengawalan yang terpeinci akan dilaksanakan bagi memastikan sumber air bersih terutamanya di kawasan rekreasi dan pelancongan air negeri kedah akan terpelihara terutamanya daripada pelbagai penyakit bawaan air seperti penyakit kencing tikusatauLeptospirosis. Selain itu kami juga memfokuskan kepada pemuliharaan kawasan tadahan di negeri ini. Hal ini bertujuan bagi memelihara kawasan hutan simpan kekal di kawasan tadahan dari diterokai secara berleluasa tanpa pengawalan bagi mengelakkan kualiti sumber air bersih terjejas. Justeru kaedah pembalakan secara terkawal dan penyediaan kawasan dataran banjir menjadi sasaran utama bagi mengelakkan sebarang bencana buruk berlaku.

Banyak lagi perkara yang bakal dilaksanakan oleh LSANK dengan hasrat untuk melestarikan sumber negeri. Namun, perkara-perkara tersebut tidak mungkin dapat dilakukan sendirian. kami memerlukan jaringan kerjasama dan sokongan dari semua pihak bermula daripada jabatan dan agensi kerajaan berkaitan, pihak swasta, badan bukan kerajaan, sehingga ke rakyat Negeri kedah itu sendiri. Justeru, teruskan kerjasama dan sokongan yang diberikan kepada kami. Dengan integrasi dan kebersamaan tersebut, kita pasti dapat mencapai apa yang dihasratkan dalam pengurusan sumber air negeri ini.

Selaku pihak berkuasa pengurusa sumber air Negeri Kedah LSANK berjanji akan memberi perkhidmatan terbaik dibawah fungsinya sebagai badan pengurusan sumber air Negeri Kedah

Di kesempatan ini LSANK mengucapkan selamat tahun baru 2015 dan sentiasa berazam untuk memberikan perkhidmatan terbaik untuk negeri kedah

Akhir kata semoga tahun 2015 akan memberikan kejayaan yang lebih cemerlang kepada LSANk berinovatif berintegriti dan berdaya saing dan terus unttul di negeri kedah, Negara dan seterusnya di persada antarabangsa.

Sekian terima kasih

Tender / Sebut harga

Paras air empangan 31 Oktober 2014

Sumber Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) 

NO DAM NAME PURPOSE AGENCY WATER LEVEL (F) RESERVOIR (F) RESERVOIR (%) RELEASE (Q) OVERFLOW (Q) RESERVOIR 2013(F) RESERVOIR 2013 (%)
1 PEDU I/W (MADA) 292.48 506,000 57.83 0 0 630,500 72.06
2 MUDA I/W (MADA) 314.90 72,700 58.16 0 0 96,860 77.49
3 AHNING I/W (MADA) 344.62 153,892 69.23 0 0 156,511 70.41