English Arabic Chinese (Simplified) Indonesian Malay

 

 • Daerah_Tanah_1.png
 • kedahmail.jpg
 • waktubekerja.png
 • KedahApps.png
< class="moduletable ">
 • "JANJI MAU PULAIH" MAHU PECAH REKOD

   

  ALOR SETAR 30 Januari - Kedah International Bike Week 2019 yang bakal berlangsung 22 Mac hingga 24 Mac depan di Taman Jubli Emas, dekat sini meletakkan sasaran menarik penyertaan sehingga 100,000 buah motosikal dari Malaysia, Singapura dan Thailand.
  Bertemakan 'Janji Mau Pulaih', program tersebut meletakkan sasaran memecahkan rekod perhimpunan 50,000 buah motorsikal yang dicipta Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dua tahun lalu.

  Exco Pelancongan dan Seni Budaya, Belia dan Sukan dan Pembangunan Usahawan Kedah, Mohd Asmirul Anuar Aris berkata, program tersebut merupakan acara sukan bermotor yang pertama kali diadakan secara besar-besaran di Bandaraya Alor Setar."Program ini dijangka merekodkan kehadiran motosikal paling

  Read More
 • 10,000 DIJANGKA MERIAHKAN SAMBUTAN TAHUN BARU CINA PERINGKAT KEDAH

   

  KUALA NERANG 28 Januari - Pelbagai acara menarik disediakan pada sambutan Tahun Baru Cina 2019 peringkat Kedah di River Front City, Sungai Petani yang dijangka dihadiri 10,000 orang pengunjung pada 9 Februari ini.Exco Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Siam, Sumber Tenaga Manusia dan Alam Sekitar, Simon Tze Min berkata, program bakal dimeriahkan dengan keberangkatan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah dan Sultanah Kedah, Sultanah Maliha Tengku Arif yang turut mencemar duli.Menurutnya, turut turun padang untuk bertemu masyarakat yang berbilang kaum adalah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

  "Pelbagai persembahan tarian dan muzikal Cina termasuk kaum-kaum lain, pameran, tarian naga

  Read More
 • IOCC BUKTI BANDAR PINTAR DI KEDAH

  SUNGAI PETANI 28 Januari- Pusat Kawalan Operasi Bersepadu (IOCC) di Langkawi dijangka menjadi projek pembuktian konsep Bandar Pintar di Kedah sekaligus menjadikan Kedah Digital selaras memenuhi kehendak Revolusi Industri 4.0. Exco Penerangan, Komunikasi dan Multi Purposemedia, Mohd Firdaus Ahmad berkata, IOCC yang bakal diuruskan SPKB Hitech Sdn Bhd melalui usahasama Permodalan Kedah Berhad (PKB) dan STT Technologies Sdn Bhd Februari depan mampu mengesan sebarang bentuk permasalahan dan bantuan agar tindakan segera dapat diambil melalui sistem keselamatan yang diaplikasikan.

  Menurutnya, kejadian seperti kemalangan, jenayah, bencana atau kebakaran yang berlaku dapat dikesan dengan lebih cepat sebelum dihantar kepada pihak berkaitan. "Kejadian seperti

  Read More
 • HAPUS LADANG KETUM TANPA KEBENARAN

  ALOR SETAR 22 JANUARI - Kedah akan mengambil tindakan tegas menghapuskan ladang tanaman daun ketum sekiranya ia ditanam tanpa memperoleh kebenaran daripada pihak berkaitan berikutan masalah penyalahgunaannya yang semakin teruk. Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata, tindakan yang akan menggunapakai undang-undang di bawah Kanun Tanah Negara itu akan membolehkan kerajaan negeri menghapuskan lebih 100 hektar ladang ketum yang ada di Kedah. Katanya, berdasarkan rekod, lebih 80 hektar ladang yang menanam daun ketum dikesan di Padang Terap, Kubang Pasu (22) hektar, Yan (9), Sik (3) dan lain-lain daerah dalam jumlah yang sedikit.

  "Kekangan undang-undang menyukarkan penguatkuasaan dalam negara, jadi

  Read More
 • TARIK PELABUR ASING KE KEDAH

  SUNGAI PETANI 16 Januari - Kerajaan negeri mengalu-alukan penglibatan sektor swasta dalam bidang pengeluaran termasuk pembuatan komponen kenderaan dan pesawat yang mampu merancakkan ekonomi sekaligus menarik pelabur asing ke Kedah. Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, sepertimana hasrat syarikat Morrissey dalam sektor pembuatan alatan perubatan, telekomunikasi dan bidang pembuatan komponen pesawat kapal terbang sangat dialu-alukan.

  Menurutnya, kilang itu yang bertapak di Sungai Petani seawal tahun 2000 dan berkembang ke Kulim pada 2005, mampu menjadi pengeluar komponen kenderaan dan kapal terbang terbesar di negara ini sekiranya mempunyai perancangan masa depan yang teliti. "Seperti yang telah dimaklum sebelum ini, beberapa projek besar

  Read More
 • SULTAN KEDAH SEMPURNA PECAH TANAH PROJEK WAKAF HARTANAH

  ALOR SETAR 21 November - Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah hari ini berkenan menyempurnakan upacara pecah tanah projek pembangunan hartanah di atas tanah wakaf di Telok Chengai, Jalan Kuala Kedah dekat sini.

  Projek yang diberi nama Taman Sultan Sallehuddin itu dijangka dilaksanakan pada suku kedua 2019 setelah mendapat kelulusan pembangunan dari Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS).

  Pengarah Urusan Kumpulan UDA, Datuk Ahmad Abu Bakar berkata, pembangunan usahasama antara UDA Waqf yang merupakan anak syarikat kumpulan berkenaan bersama Majlis Agama Islam Kedah (MAIK) itu akan dilakukan secara berperingkat di atas tanah berkeluasan 27.23 ekar dan dijangka siap dalam sepenuhnya dalam tempoh

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

JAWATAN KOSONG

Tiada jawatan kosong buat sementara waktu ini.

Harap maaf

 - TIADA KEKOSONGAN JAWATAN -

Senarai perkeliling

 1. Perkeliling perkhidmatan
 2. Perkeliling perkhidmatan
 3. Perkeliling perkhidmatan
 4. Perkeliling perkhidmatan
 5. Perkeliling perkhidmatan
 6. Perkeliling perkhidmatan
 7. Perkeliling perkhidmatan
1001814
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1962
0
3287
0
14107
53173
1001814

Forecast Today
1584


22 guests

Your IP:3.80.60.248

Maklumat apa yg sering di cari dan digunakan?

UP

| Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman |

Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.