English Arabic Chinese (Simplified) Indonesian Malay

 

 • Pemasyhuran1.jpg
 • waktubekerja.png
 • Daerah_Tanah_1.png
 • KedahApps.png
< class="moduletable ">
 • PEMASYHURAN SULTANAH KEDAH 30 APRIL

  ALOR SETAR 23 April 2018 – Istiadat Pemasyhuran Sultanah Kedah Sultanah Maliha Tengku Ariff akan dilangsungkan pada 30 April ini di Balairung Seri, Istana Anak Bukit di sini.

  Istiadat itu merupakan sebahagian daripada acara awal yang diatur sempena Istiadat Pertabalan Sultan Kedah, yang dijangka berlangsung pada 22 Oktober ini.

  Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Bakar Din berkata, orang ramai boleh menyaksikan istiadat berkenaan melalui siaran langsung di saluran TV1 dan radio Kedah FM bermula jam 10.30 pagi.

  "Warkah pemasyhuran berkenaan akan dibacakan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah disusuli tembakan meriam sebanyak 21 das sebagai simbolik kepada istiadat tersebut,"

  Read More
 • MINDA RAPAT JURANG DIGITAL MASYARAKAT BANDAR, LUAR BANDAR

   

  KULIM 22 April – Ribuan pengunjung membanjiri Dataran Kulim untuk mendapat pendedahan tentang teknologi komunikasi selain menambah pengetahuan dan merebut peluang ekonomi digital melalui program Menghubung dan Menyatu @Malaysia Inklusif Negara Digital (MINDA).

  Program selama tiga hari anjuran Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) itu bermatlamatkan meng­hubung rakyat dan membina masyarakat bermaklumat.

  Timbalan Ketua Setiausaha (Operasi) KKMM, Datuk Dr. Mohd. Ali Mohamad Nor berkata, program berkenaan adalah usaha pihaknya untuk membantu me­rapatkan jurang jaringan te­lekomunikasi antara masyarakat bandar dan luar bandar.

  "Program berjiwa rakyat me­lalui pendekatan 'menghubung dan menyatu' ini mengandungi dua elemen penting iaitu mendigitalkan dan merakyatkan penyam­paian perkhidmatan

  Read More
 • SL1M PERSIAP SISWAZAH HADAPI ALAM PEKERJAAN

  ALOR SETAR 17 APRIL - Seramai 20,000 orang hadir menyertai program Temu Duga Terbuka Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) 2018 Peringkat Zon Utara bagi merebut 9,000 peluang pekerjaan dan latihan yang ditawarkan oleh 45 buah syarikat di seluruh negara.

  Siswazah Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mohd. Haniff Mustaffa, 24, berkata, dia tidak mahu ketinggalan menyertai program SL1M apabila menyedari persaingan mendapat pekerjaan semakin mencabar pada masa kini.

  Menurut pelajar lulusan Ijazah Sarjana Muda Data Komunikasi dan Rangkaian itu, dia bernasib baik kerana temu duga ketiga yang dihadiri dalam program ber­kenaan membuahkan hasil apabila diterima menjadi pelatih SLIM dengan syarikat Chemical Company of Malaysia

  Read More
 • SL1M: GOLONGAN MUDA DISARAN REBUT PELUANG

  ALOR SETAR 17 April - Golongan muda dan le­pasan universiti disaran meng­gunakan peluang me­nerusi Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) sebaiknya untuk mempersiapkan diri bagi me­nempuhi alam pekerjaan yang sebenar selain manfaat peningkatan kerjaya bagi untuk masa depan.

  Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah berkata, banyak peluang latihan disediakan oleh SL1M untuk golongan tersebut dan mereka sepatutnya tidak terlalu memilih kerjaya demi masa depan.

  "Anak muda dan graduan perlu memandang serius peluang diberikan agar dapat menghasilkan kejayaan membanggakan dalam setiap bidang yang diceburi.

  "Gunakan setiap peluang yang ada untuk persiapkan diri dengan ilmu yang berfaedah dan pastikan peluang latihan diberikan itu

  Read More
 • RM1.3J MAJUKAN SEKTOR PERTANIAN KUALA MUDA

  MERBOK 17 April - Lebih RM1.3 juta diperuntukkan bagi memajukan sektor pertanian, termasuk projek tanaman pisang dalam kalangan petani di daerah Kuala Muda pada tahun lepas.

  Pengerusi Jawatankuasa Pen­didikan, Pengangkutan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Datuk Tajul Urus Mat Zain berkata, seramai 831 petani mendapat manfaat daripada peruntukan diberikan itu.

  "Peruntukan ini bagi membantu golongan sasar supaya mereka bekerja lebih keras untuk meningkatkan taraf ekonomi masing-masing.

  "Saya faham tidak begitu mudah untuk melaksanakan sesuatu projek tetapi sebenarnya, berbakti kepada tanah dengan mengguna bantuan diberikan oleh kerajaan, ia boleh menampakkan hasil dengan syarat diusahakan secara bersungguh-sungguh tanpa jemu," katanya.

  Beliau berkata

  Read More
 • LADANG STRAWBERI BEDONG JADI TARIKAN

  SUNGAI PETANI 16 April - Walaupun pada mulanya hanya sekadar hobi bagi memenuhi masa lapang, namun akhirnya berkat dan ke­sungguhan, minat itu berubah sehingga mampu menjana pendapatan keluarga.

  Keadaan itu dibuktikan oleh satu keluarga yang kini mampu meraih pendapatan lumayan se­lepas mengusahakan ladang strawberi di Kampung Telaga Cina, Semeling, Bedong dekat sini, yang mula membuahkan hasil.

  Pengurus Laman Fig Suhanis, Nur Atikah Zakaria berkata, mereka turut tidak menyangka tanaman itu yang biasanya ditanam di tanah tinggi dan beriklim sejuk boleh hidup subur di tanah rendah.

  Katanya, usaha berterusan kerana minat, tanpa memikirkan kerugian masa dan wang ringgit sejak setahun lalu, kini

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Tiada kekosongan terkini.

Senarai perkeliling

 1. Perkeliling perkhidmatan
 2. Perkeliling perkhidmatan
 3. Perkeliling perkhidmatan
 4. Perkeliling perkhidmatan
 5. Perkeliling perkhidmatan
 6. Perkeliling perkhidmatan
 7. Perkeliling perkhidmatan
0571993
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
958
1014
4301
11733
34360
645
571993

Forecast Today
1104


22 guests

Your IP:54.166.172.33

Maklumat apa yg sering di cari dan digunakan?

UP

| Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman |

Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.